torsdag 17 juli 2014

Den skånska leran - på väggarna

Skånsk härlig lera, blandat med tidningar, sand, hampa och vatten - vilken geggamoja! Roligt att vår tvångsblandare som vi löpte för två år sedan fungerar och det riktigt bra.


Några av väggarna som bara var halvstensväggar har vi för att minska ljudet klätt med 150 mm Träullit från Österbymo.


Bra exempel på polsk sparsamhet, inga bitar får gå till spill i onödan. Byggherren njuter.



Väggen mot norr har vi klätt med träullit (spagettiplattor enligt Marian) 50 mm tjocka. Förutom isoleringen och fuktbuffringen så ger det härligt breda fönsterkarmar.






Alltid lika fantastiskt att se en mästare i arbete. Lerklina uppåt - inga problem!
Så gott som alla väggar har fått ett lager av lera som är 50 mm tjockt. Värmemagasin, fuktbuffring och ljuddämpning och en underbar yta. Nästa fråga är med vad vi skall måla. Det lutar åt grundlig med sandkalk och ett ytskikt av Kalkfärg V. Vi får se.

 

Utan kommentar - bara njutning!


onsdag 16 juli 2014

Kurs i lerklining

Vi är medlemmar i föreningen Skånska Gårdar. På så sätt fick vi chansen att vara värdar för deras kurs i lerklining. Stort intresse och kursen fick fördubblas till två dagar. Kursen hölls av Matilda Pyk och Tomas Karlsson. Vår gård var undervisningsmaterial och försöksobjekt.




Som synes ingen brist på intresse och lust att pröva.


Det är utsidan som räknas

Vissa moment gör att hela renoveringsprojektet plötsligt tar jättekliv (framåt). Underbart och en verklig lisa för själen. Det som är på gång är dels att utsidan sakta men säkert blir klar i sommar, dels att alla väggar inomhus putsas.


Kalkputsen målas med Kalkfärg V från Målarkalk. Underbart att se vita väggar på vår gård. Äntligen. Två strykningar och allt var perfekt.
Här stryker, korsvis, Andrej och hans son södergaveln.








Vi var tvungna att måla efter solens gång. Väggen skall vara fuktig och det får inte torka för fort. Efter strykningen vattnade vi väggarna flera gånger.


Vitkalkad puts, stalldörr i falurött.....



Här syns lite av det som är kvar på utsidan. Hömajan skall ha papp och locklister på sidorna och framtill. Dessutom återstår det att sätta upp ståndrännorna på båda sidorna av galleriflygeln (lät flott).



Förutom de putsade väggarna är nu all lockpanel färdigmålad (vit linoljefärg, sista köpet av Allbäcks färg, sedan går vi över helt till Ottossons).