tisdag 30 september 2014

Sensommar 2014

Long time, no write....
Titeln på inlägget passar bra men är naturligtvis lite pinsam. Jag skyller på en aktiv sommar med jättefint väder - vem sitter inne och uppdaterar sin blog då?

Det fina vädret i kombination med ett tydligt minne av vad som komma skall med 24 sekundmeter och snö har gjort alla prioriteringar lätta. "Utsidan först" har blivit ett mantra!

Alla tak har fått en andra strykning med asfalt/tjära och nu har alla skorstenar regn- och fågelskydd. Gladast blev nog tydligen svalorna som genast hade stormöte på gården.


Men lite utejobb har det blivit. Gården måste ju ha en trädgård som både ramar in, skyddar mot alla vindar och ger oss mat.
Brunnen har fått ett nytt lock. Marian gjöt det inomhus och medan vi var borta ett par dagar lade han det på plats. Hur fick vi aldrig veta, han bara ler och säger ingenting! Ett par runda störar ger dock en ledtråd....
Vi har också passat på att spola rent brunnen. Cirka 1,5 meter slam i botten sögs upp, alla stenar spolades rena och vi kunde se botten som mest består av skiffer. På bara ett par dagar var brunnen full igen. Inga ålar, skelett (efter försvunnen länsman) eller annat spännande fanns i leran.


Helena och jag har skissat på hur vi vill ha trädgården runt gården. Inte minst, vi talar om Österlen, är det viktigt att placera uteplatser rätt, så att det alltid kan finnas en plats att sitta ute i lä. Nästa steg blir att Jonas kommer hit med sin grävare och gräver ut för mer dränering, uteplatser, murar med mera. Men först måste han bli klar med betkampanjen.


Vi mäter ut och markerar inför grävningen.

 Första steget på tillverkningen av ståndrännorna. Nästa blir att klä med takpapp, men vi får se om det hinns med innan det blir för kallt.



 Eftersom jag inte är anställd så är det svårt med arbetsmiljöfrågor och skyddsombud. Ergonomi, vad är det?


På tomten har det legat ett par trädstammar som blåste ner för 40 år sedan. Vi har förstört ett antal kedjor på att försöka såga stammarna. Nu förbarmade sig Gert och lyfte ut dem till platsen för det årliga Valborgsbålet.