torsdag 23 februari 2012

Planer för taken








Nu gäller det bara att hitta en leverantör av pappen...

(Bilden är från Riksantikvarieämbetets skrift: Äldre papptak (kan laddas ner som pdf från deras sida)

3 kommentarer:

  1. Har ni tänkt göra arbetet själva? Vi hade tänkt listtäcka taket på vårt hus eftersom det var originalmaterialet men efter att vi fått det lagt på utbygget av en takfirma ångrade vi oss och valde tvåkupigttegel istället. Det blev inte bra med pappen eftersom den matta papp man förr använde inte finns idag. Dagens papp är täckt med ett lager stenflisor som ska skydda mot solen och det gör att taket blir väldigt glittrigt. Sen spikar man inte pappen idag heller utan den bränns fast. Vi såg till att de la pappen med det avstånd det varit tidigare och vi fixade rätt storlek på trekantsliterna men det blir ändå inte riktigt samma sak. HOppas ni får till det rätt för det är egentligen ett så snyggt takmaterial.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Tack för tipset. Just den typen av råd/varningar är guld värda när man står inför beslut hela tiden. Ja, vi tänker göra jobbet själva. Men det är precis som du skriver inte helt lätt att få tag i rätt papp. Men vi letar och har gott hopp.

    SvaraRadera
  3. Södergården och andra...
    Det är ju tyvärr så att det inte finns "riktig" takpapp att få tag i nuförtiden. Om man nu inte tillverkar det själv... men även för oss finns det en gräns.
    Det känns i alla fall som ett stöd att läsa rapporten från Regionmuseet i K-stad där man bland annat listtäkt ett gammalt tak.
    Se här: http://www.regionmuseet.m.se/rapporter_pdf/2010/R2010-037.pdf

    SvaraRadera