torsdag 12 april 2012

Byggnadsvård, renovering och ekologi

Just nu läser vi mycket om byggnadsvård, energi i gamla hus, bloggar om renovering och så vidare....
Det är fascinerande på alla vis. En sak slår mig och det är att byggnadsvård och ekologiskt byggande ligger så nära varandra. När vi söker information om  rätt material till renoveringen så hamnar vi ofta i artiklar/bloggar om ekologiskt byggande. Absolut inget fel i det, tvärtom känns det bara bra. Svårigheten blir att dra gränser. Det gäller byggnadsvården - är vi fuskbyggare om vi inte använder handsmidd spik och munblåst glas? På samma sätt med ekologiskt byggande - får vi använda lecablock eller bara halm eller träull?
Vårt mål är att vara så pietetsfulla och aktsamma om vår gård som möjligt och att tänka på miljön. Men det är inte lätt....
/rolf

3 kommentarer:

  1. Man måste själv känna vad som är rätt. Det behövs inte munblåst glas, handsmidda spik osv. Har man pengarna till det är det kanske roligare och alla har olika svar när man frågar någon.
    Leif

    SvaraRadera
  2. Det finns olika sorts byggnadsvård! Vill man vara helt historiskt korrekt, så blir det oftast ingen el, inget rinnande vatten inne och utedass!
    Tror inte, att särskilt många vill renovera sin permanenta bostad på det sättet.

    Vårt motto har i stället varit att försöka behålla ett karaktärisk yttre.
    Vi har t.ex. låtit gamla dörrar sitta kvar utanför de nya låsbara, på stall och loge, när vi inrett delar av dem för andra ändamål.
    Där vi lagat sådant som dolts, har vi använt Leca och andra hållbara material.
    Vi har inte lagt tid på att handhyvla långa bräder, men vi har låtit slipa stål, så vi kunde fräsa exakt likadana fönsterprofiler som det var i huset förr.
    I min blogg har jag beskrivit, litet mera ingående, många av momenten under vår renovering.

    Lycka till med allt arbete!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Märit. Skönt att ni också ser det på ett rimligt pragmatiskt sätt.
      Vilken fin blogg ni har. Har anslutit mig och kommer att lusläsa allt om renoveringen (hustrun läöser gärna om odlingsdelen).
      kh/rolf

      Radera