onsdag 11 december 2013

När det är som mörkast

Märkligt, detta att man kan älska den Skånska vintern. Dimma som dämpar alla ljud och ger en trolsk stämning. Regnpussar i plogfårorna i den feta, blänkande skånska leran..... Allt är som en vått-i-vått akvarell med underbara jordfärger.


 Nu är det dags för en paus från renoveringsarbetet, ja inte helt, men intensiteten minskar betydligt. Vi har dessutom en hemläxa som vi fått från VVS-firman; var exakt skall tvättstället sitta, hur tjock blir väggen bakom .... Vi som hade tänkt köpa på blocket efter hand :-)

Helena påminde mig om att vi inte låtit er se hur det blev med stallfönstren. Vi slipade och målade och sedan satte Ulrika Valdix i kulturglas i dem.

Ett litet bekymmer, kanske. En obevakad dag så fixade M hålen runt stallfönstren. Tyvärr gjorde han det med cement/betong och inte kalkbruk (som resten av väggen). Vi får hoppas att det inte blir sprickor....
 


Så härligt ljust det blir i galleriet. Tack vare fönster i hömajan och den tidigare lagårdsdörren kommer det  in mycket ljus. För att gården extriört inte skall bli "helt fel" så kommer vi att sätta lagårdsdörrar utanför som går att stänga för fönstret. 
Snart kommer den sista fönsterdörren från Ulrikas verkstad. Då blir gården, som var planen, helt tät inför vinter. Vi behöver inte skotta snö inomhus 2014! Massugnen eldas flitigt för att torka ut och hålla varmt.

Tala om grundstenar!! På vissa ställen kommer de att få sticka upp ur golvet.
Timo har tillsammans med sin kompis hjälpt oss att gräva ut alla golven i boningshuset. Detta för att VVS-firman skall kunna lägga avlopp och kallvattenrör innan vi fyller på. Ovanpå markduken lägger vi c:a 40 cm skumglas (i lösvikt) sedan bjälklag med lin och till sist bräd/tegelgolv. Under första tiden blir det ett provisoriskt golv med skivor så att vi kan putsa vägga och måla tak innan det riktiga brädgolvet kommer på plats.

Men det finns mycket att njuta av. 
Vårt sötaste fönster, på söderväggen i snickarboa.

Vackra färger i vintersolen. De sista locklisterna får vänta till våren för att få sin linoljefärg.


 Underbart att se hur kul de har tillsammans!



God jul och ett riktigt gott 2014 på er alla vänner.

önskar 
Helena & Rolf, Tindra, Seppo och lille Sqrutt



1 kommentar:

  1. God jul själva och det börjar att se beboeligt ut. Är ni där mellan jul o nyår om vi skulle titta in till er då?

    SvaraRadera