fredag 31 oktober 2014

Mjölk och el på väggarna

2. Innerväggar

Vi har räknat ut att gårdens vikt har ökat med 20 ton bara tack vare att alla innerväggarna är putsade! Men det känns skönt inför höststormarna, förra året hade vi ju upp till 50 m/sek i byarna. Alla  innerväggarna är nu målade.Vi valde att måla allt vitt, trots många goda råd från andra. Vi är långt ifrån säkra på att det kommer att förbli så, men det kändes skönt att få det färdigt. Väggarna är målade med Kalkkaceinfärg från Auro. Med andra ord med kalk och mjölk :-) en färg som tillåter fuktvandring och på så sätt inte motverkar lerans goda egenskaper.

 Här hjälper Andrej och hans son oss med strykningen av väggarna i blivande hallen/tvättstugan/ateljén. Det som ligger i vägen är blivande golvbrädor.

3. Varde ljus

Stackars Gert och Johan, våra elektriker. Vi har ju ingen färdig ritning på alla ledningar, uttag och strömbrytare. Ärligt talat har vi när det gäller el varit mer fokuserade på hur det "skall se ut".
Men detta löstes på ett mycket pragmatiskt sätt. Med ritningen i handen ledde Gert Wemner mig runt i huset och frågade: var vill du har strömbrytaren när du kommer in i rummet från galleriet? Var kommer kylskåpet att stå? Ett uttag för brödrosten vid köksbänken? Ja, ni förstår. Svårt men nyttigt. Sådana gånger är det skönt med erfarenhet, jag antar att många kunder gjort fel.
Till slut fanns det en ritning över gårdens blivande el. Utifrån den har sedan Johan gjort ett fantastiskt jobb.

Johan vid takfoten i galleriet.


Lycklig slut trots allt. När vi tog över gården hade något redan slitit ut alla elkablar, uttag och strömbrytare. Det innebär att vi nu inte renoverar/kompletterar elinstallationerna utan utför en nyinstallation. Vi fick med andra ord inte använda våra fynd från loppisar och auktioner. Men Johan har efter instruktioner från Gert gjort ett mycket bra jobb med material från Renova. Bäst av allt är att det blivit utanpåliggande dragning, höjden på strömbrytare är efter gammal "standard" (dvs högre upp) och vi har kulodosor uppe under taket. 

Jag tror vi lugnt kan säga att Johan svor över kulodosorna i porslin som han sedan skall knacka hål i för kablarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar