onsdag 19 juni 2013

Visst händer det något

Nu är det länge sedan vi skrev på vår blog. Men det skall inte tolkas som att det inte händer något. Men en hundvalp och en trädgård som växer och frodas och måste tas om hand ger lite mindre tid till gården.

Vad som trots allt blivit (nästan) färdigt? Jo, vindskivorna och takpappen på gavlarna är fixade. En liten detalj som ändå gör att det ser mycket mer färdigt ut. Dessutom det allra viktigaste:


Skorstenar

Christian som inte fick möjlighet att mura skorstenarna i vintras (-13 grader och 21 m/sek) kom tillbaka med sin far som hantlangare och ägnade en vecka åt att mura färdigt skorstenarna. Resultatet blev otroligt fint. Men låt oss börja inomhus. Christian monterade sotluckorna och spjället under eldstaden:



Ovanför nocken blev det till två vackra skorstenar murade med de gamla som förebild. En av skorstenarna är för den nya massugnen den andra ersätter den vi tvingades riva ner och hör till köksspisen, kaminen i finrummet och vändugnen.

Ser ju enkelt ut, sitta bekvämt och leka med stora lego-bitar!
Under hela Christians arbete dokumenterade jag, inte bara för oss själva, utan för sotaren som kommer och skall godkänna verket. Här syns hur kanalerna i skorstenen till kök och vändugn är utformade.

Ett problem var att Christian inte kunde godkänna all tegel vi hade hemma. Men med hjälp av goda grannen Peter och hans kontakter med Ljungabro tegel gick det att ordna mer eller mindre akut.
Blev mäkta imponerad, varje sten, varje fog, varje hörn kollades minutiöst!

...resultatet - två vackra skorstenar, som gav gården tillbaka sin stolthet och proportioner 





Nu älskar vi dessa skapelser för att det är vackra och rätt för gården. Dessutom är det nu ett drag utan dess like i massugnen!

Nu återstår att hitta en plåtslagare som vet och kan ge oss rätt plåtarbete runt skorstenarna, mot taket.

Fönster

Förresten, vi har hittat en hantverkare som kan tillverka våra fönster*! Ulrika, möbelsnickare och fönstersnickare har redan börjat såga upp virket...... fortsättning följer.

* vi avstod från det polska rådet att beställa fönster i plast från Polen - mycket billigare och behöver inte målas.

1 kommentar:

  1. Så ska det se ut! - riktigt tidstypiska skorstenar. Blir varm om hjärtat när jag ser dem.

    SvaraRadera