söndag 15 september 2013

Ett projekt med många delprojekt

Nu har det hänt. Jag har inte skrivit på så länge att det finns för mycket material!
Gården är ett enda stort projekt men det finns många delprojekt. Målet för 2013 är att gården skall vara tät till vintern. Vi vill inte behöva skotta inomhus mer. Skämt åsido så vill vi i vinter kunna elda och arbeta inomhus även när det är kallt.

Jag skrev i förra inlägget att vi beställt fönster och nu den 18 september kommer de första 10. Spännande. Men mer om det i nästa inlägg.
Andra delprojekt:

  • Garaget har fått tak och port
  • Norrväggen har fått sin lockpanel
  • Hela taket har "tjärats"
  • Stallfönstren renoveras
  • Innertaken isoleras och får panel
  • alla golv i boningshuset har grävts ut

På gott och ont, mest gott, så har mycket tid i sommar gått åt till att sälja, tömma och lämna över lägenheten i Helsingborg. Verkligen skönt att slippa utgifterna och bekymren med två boenden. Flytten var dock inte lätt. Att packa hela sitt bohag så att allt vi kan behöva de närmsta åren är tillgängligt och inte hamnar innerst i förrådet (Shurgard i Malmö) var knepigt och tog mycket tid.


Att i nästa steg få plats med allt vi behöver i vårt lilla hus har gått bra, men det kräver flexibilitet och jag (rolf) får glömma bort mitt pedanteri!

Trädgården, 

blir allt som oftast styvmoderligt behandlad på bloggen. Att Helenas omsorg om allt som växer förser oss med bär till frukost och zucchini till middag och inte minst färgprakt är ljuvligt i sig!


Garaget

Garaget är just nu det mest fungerande utrymmet i gården. Inte bara golv (se tidgare inlägg) utan nu även innertak och port. Innertaket fick bli dubbla gipsskivor - krav från försäkringsbolag när det gäller garage sammanbyggda med bostaden.

Inte lätt att komma åt när vi inte vill tömma garaget helt!

Norrväggen

I vår ambition att  återskapa gården så var det självklart att den tidigare ladan skulle få tillbaka sin vita lockpanel. Grannarna tycker det är vansinnigt att inte bara putsa lecablocken. När vi dessutom sätter upp panel som har olika bredd så blev kritiken inte nådig !
Med hjälp av Järseke såg har vi lyckats få tag i ohyvlad panel i bredderna 12, 15, 17 och 20 cm. Tillsammans med locklisterna och vit linoljfärg kommer detta att täcka hela gamla ladans del av gården. Än så länge är bara norrväggen klar.


Taket tjäras

En sanning med modifikation. En första test, som Kristofer Åberg (smed och takläggare) hjälpte oss med visade att den papp vi använt inte kunde tjäras utan nu första gången fick vi använda en täckmassa som Icopal rekommenderade.



Viktigast är att alla spikhål blir täta inför vintern. Inom kort kommer plåtslagaren och lägger plåt på skorstenarna mot taket.
Men nästa gång skall taket TJÄRAS!


Stallfönster

Ulrika Valdix hyvlar, fräser, målar och glasar alla våra nya fönster men de gamla stallfönstren som skall tillbaka får vi själva renovera. Första steget är taget - alla är rensade från grovrost och glas. Efter ännu en slipning så skall de målas med linoljefärg och sedan får vi beställa glas som vi kan sätta in. Tiden är knapp - så i värsta fall får en del av öppningarna "plastas" inför ännu en vinter.


Stampade jordgolv, 

finns inte längre. Nu är de alla ostampade :-)
Timo fick som försenad födelsedagspresent leka en hel helg med grävmaskinen. Han hade vansinnigt kul och gjorde samtidigt ett jättejobb. Att lyckas köra runt inne i det lilla boningshuset och gräva upp golven är en prestation. Det mesta tog vi ut genom fönster och dörrar resten får vi ta för hand senare. Allt detta för att marknivån skall bli rätt så att de blir plats för skumglas och trägolv.







Efter många förmaningar fick pappa också leka en stund. Buskul men svårt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar