tisdag 26 mars 2013

Kreativt, Konstruktivt Kaos

Johannes är förutom skicklig ungsmurarmäster också en god psykolog! Efter veckan med massugnsbyggandet insåg han att jag lider av ÖMS.

ÖMS eller ÖverMäktighets Syndrom drabbar många av oss som renoverar gamla gårdar. Framför allt om man som jag har ambitionen att kombinera byggnadsvård, ekologiskt byggande, energi och ekonomi! ÖMS visar sig tydligast tidigt på morgonen när jag kommer ut till gården, och full av arbetslust går in genom den provisoriska dörren. Väl inne så ser jag mig om, inser hur fruktansvärt många saker som skall göras - och ÖMS slår till. Var skall jag börja?

Men som sagt Johannes är en god psykolog (och försäljare :-). Kort sagt kom vi överens om att han med ett gäng duktiga murare skulle komma tillbaka under vecka 12. Innan dess gjorde jag och Helena en inventering rum för rum av vad som behöver göras och vad som var viktigast.

När lergänget kom gick vi genom listan och en veritabel storm drog in i gården.

Men, innan jag berättar mer så måste vi ge en eloge till Sergej som var ansvarig för att det hela tiden fanns lerbruk att använda. Kom ihåg att detta var veckan då det var 15 sekundmeter eller mer och en temperatur på kanske minus 6-7. I detta väder var han tvungen att skotta fram högen med mursand, hacka loss lagom mycket för att ta in. Dessutom bära in vatten eftersom alla slangar frusit:




Inomhus där det i alla fall inte blåste lika mycket så hände bland annat....

Riva och ta ner

Lies-Marie tar ner en del av den gamla köksväggen mot galleriet

Äntligen kommer köksfönstret att få rätt proportioner!

Johannes fasar väggarna vid stallfönstren i galleriet (för att få in mer ljus)



När vi rev ut kring fönstren för att öppna upp de ursprungliga öppningarna så upptäckte vi att hela boningshuset har dubbla väggar (med hålrum emellan).

Den gamla skorstenen

Christian och Lies-Marie hjälps åt att täta den gamla skorstenen genom "glidgjutning". En ballong av tyg och en tyngd förs ner i rökkanalen. Där blåses den upp så att den nästan helt fyller ut kanalen. Därefter fyller man på mer bruk ovanför och när sedan ballongen dras upp lämnar den efter sig ett lager runt alla väggarna!!
Christian förbereder säcken/ballongen

lika trångt om utrymme som vanligt

Lies-Marie med vinschen som skall dra upp säcken

Säcken är ända nere vid sotluckan. Jobbet kan börja.



Lite av varje

Så här glad är Sergej när han får arbeta inomhus!
 Sergejs jobb var bland annat att lägga de sista lagren på massugnen.

På flera ställen var det nödvändigt att mura upp ny vägg ovanför de kommande dörrarna.


Här syns tydligt hur vi tagit fram de gamla öppningarna - det syns på de valv som ursprungligen murades ovanför dörrar och fönster i hela huset.

Protest

Lite oklart hur det skall tolkas, vi tror att Toxic ville protestera mot att Johannes bökade omkring i hans gård. Hur som helst Johannes fick en "näsbränna" av Toxic klor.

Christian förbereder för innertak och isolering genom att mura upp mot taket och putsa uppåt, mot den kommande isoleringen.


Lycka är fönster som stämmer med gården!

De gamla fula fönstren är borta! Hanna börjar mura den mellanvägg som inte funnits på säkert 60 år. Stöttorna är till för att valven inte skulle störta ner när den gamla fönsterkarmen tog bort.




så hemskt misshandlat var huset...
Underbart!!



Men ännu är mysteriet inte löst....

Vi trodde att när vi nu hittat alla gamla och ibland märkliga rökkanaler i väggen vid köket så visste vi allt. Men se, när putsen bakom köksväggen, i ett utrymme som för mycket länge sedan varit hall försvann, så dök detta mönster upp:


Är det trots allt resterna efter en bakugn? Från vilket håll var den öppen......??


1 kommentar:

  1. Nog liknar det öppningen till en bakugn.

    Huset verkar ha gått igenom ett antal förändringar även före er renovering.

    Gläds med er för allt som nu byggs upp. Vet ju hur varje framsteg känns!

    SvaraRadera