onsdag 13 mars 2013

Massugnen (del 1)

Innan vi fortsätter så är det en massugn och inte en masugn (som är något helt annat, kommer ni ihåg det från skolan?). 

Vår massugn är en finsk massugn som väger någonstans mellan 3-4 ton. Så här kan man (väldigt) kort beskriva den:

En finsk massugn är byggd för att utnyttja vedens energi så effektivt som möjligt. Med hjälp av brännkammarens utformning och en kontrollerad lufttillförsel uppnås snabbt en hög förbränningstemperatur och därmed en hög verkningsgrad och med lågt utsläpp. Samtidigt avger ugnen genom sin stora massa värmeenergi fram för allt i form av strålningsvärme. För att kunna njuta av elden och värmen och för effektivitetens skull är det viktig att elda på rätt sätt.
En vanlig massugn, 2-3 ton, eldas en, ibland två gånger om dagen.

Lite på norska:

2 Trinns forbrenning

Den første forbrenningen avgir energirike avgasser som settes i turbulens i, slik at de blandes og en ny forbrenning starter.  (Disse gassene går vanligvis til spille i en vanlig ovn, men det er her mye av energien fra veden ligger)

Denne "etterbrenner" teknikken besørger at nær samtlige gasser fra den første forbrenningen blir forbrent og omdannet til varme ved ca 2000F eller 1050 C°. Deretter går avgassene ut til begge sider og ned de lange røykkanalene som tar til seg varmen for magasinering før de når pipen.

Vill ni läsa mer så får ni några länkar längre ner.

Platsen

Här i det blivande galleriet och ateljén kommer ugnen att ha sin plats:

Så lugnt och fridfullt dagen före...


Bygget

På söndagskvällen kom gänget från Svenska Jordhus hit. Redan på kvällen satte Darjus och Sergej  tvångsblandare, tegelsåg och annat på plats. De första satserna med lerbruk blandades. Allt var klart för start på måndagsmorgonen.

För mig som har arbetat med anestesi och akuta olycksfall där det gäller att vara effektiv för att rädda liv, har upplevt det många gånger - en fascinerande tystnad trots en febril aktivitet - ingen säger något onödigt, alla vet vad som måste göras och vem som skall göra det. Precis så var det här! Det enda som hördes var "mer bruk" eller "6,2 på längden" när en tegelsten skickades till tegelsågaren.

Starten...


Johannes, ugnsmurarmästaren, lägger ut formen på ugnen. Till höger syns hålet in till köket, där skorstenen kommer att gå upp. Det gick inte att gå rakt upp från ugnen på grund av takbjälken ovanför.

Den största vinkelhake jag sett. Underst ligger nu plattor av skumglas som isolering mot plattan


Hanna och Johannes lägger de första skiften av vanligt tegel. Därefter fick Hanna flytta in i köket för att mura skorstenen och Johannes fortsatte tillsammans med Sergej.


Konstruktionen

Här syns tydligt hur kanalerna för röken och till skorstenen byggs upp. I mitten utrymmet för aska som faktiskt bara skall behöva tömmas en gång per år. Än så länge är allt murat med vårt eget tegel och lerbruket.







I nästa steg murades själva brännkammaren av speciellt eldfast tegel. Falsar för gallren som bildar själva eldbädden anpassas till de gjutna gallren


Nästa steg var att mura den del som stryper rökgaserna från brännkammare ett innan de når brännkammare två.


Den färdiga konstruktionen. Första brännkammaren längst ner, den andra ovanför, kanalerna som för rökgaserna som nu är omkring 1000 grader, neråt genom tegelmassan för att sedan gå ut genom skorstenen som alltså ansluter i botten på ugnen (se massugn  del 2).


Locket läggs bokstavligen på, verkligen tungt jobb,  och jag har sett innanmätet på vår ugn för sista gången. 
Enligt den muntliga traditionen så lyfte Johannes själv upp locken då han var några år yngre.


 Så här såg det ut efter att locket lagts på. Fortfarande är det bara kärnan av ugnen som är färdig.






















Per och Darijus skötte tegelsågen.


Ni har fortfarande inte sett något om skorstenen eller allt arbete med fasaden på ugnen.

Fortsättning följer.......


Svenska jordhus
http://www.sbteater.se/pdfer/Massugn.pdf

1 kommentar:

  1. Så intressant det här är! Det är roligt att följa hur en produkt växer fram, när alla kan sin roll och det löper smidigt.
    Det kommer att bli fantastiskt skönt för er att ha den här värmekällan!

    SvaraRadera